Sundby Kajakklub

9.jpg

Lundens bedrifter

Steen Lund Hansen startede her i klubben allerede som 13 årig. Han havde mange flotte resultater som ungdoms- og junior roer. Hans favorit-disciplin blev toer kajakken, og det var i den bådtype han fik sine største oplevelser. Han har roet 15 danske mesterskaber i K2, hjem til klubben på såvel 500m – 1.000m og 10.000m. Han har præsteret at komme hjem 2 gange som vinder af alle 3 løb ved samme DM. Derudover har han 7 gange været på det vindende Sundby-hold, på 4 X 500m stafet, og har således i alt 22 danske mesterskaber.

Steen har repræsenteret Danmark ved mange store stævner, allerede som junior-roer har han deltaget 4 gange i Nordiske Ungdomsmesterskaber med flotte resultater. Senere som sen.-roer, har han været med 7 gange ved Nordiske Mesterskaber K2. med 5 X sølv og 1 X bronze som resultat.
Ved Europa/Verdensmesterskab i Jaice 1963 nr. 9 i K2. 10.000m, ud af 31 startende deltagere. I øvrigt i 40 graders varme, og vindstille. !

Ved Europa Mesterskaberne i Duisburg 1967 K2. 10.000m en 4. plads, kun 1½ sekund fra bronze, og i Moskva 1969, K2. 10.000m, hvor det blev til en 5.plads.
Ved Verdensmesterskaberne 1966. Grünau K2. en 5.plads på 1.000m.
Ved Verdensmesterskaberne 1970, på Bagsværd sø, sad han med i en K4 på 10.000m, hvor de blev nr. 7 ud af 16 startende hold.

Ved Verdensmesterskaberne 1973, Tammerfors K2. 10.000m en 5. plads.
Han deltog desuden i OL i 1968 i Mexiko i K4 1.000m , i øvrigt var 2 andre gode roere fra Sundby med i den båd, hvor de nåede at ro sig frem til en finale-plads

Derudover har Steen deltaget 2 gange i Tour de Gudenå og vandt det i 1969 i K1. Startede med i K2
i 1971, hvor han og hans makker måtte udgå p.gr.a. havari.

Det legendariske “Kronborgløbet” har han deltaget i, i såvel K2. som K1., hvor han vandt i
1961/1963/1974 i hurtigste tid.

I Spanien ros der hvert år i august måned et Flodløb “Riba de Sella” løbet i nordspanien.
Starten foregår fra byen Ariondas, ca: 20 km. oppe ad floden. Der starter ca: 2.500 – 3.000 deltagere, så der er trængsel helt fra starten på den smalle flod.
Løbet har været gennemført siden 1926, kun afbrudt af Borgerkrigen fra 1936 – 39
I K2. har Steen vundet dette løb ikke mindre end 5 gange, oven i købet med 3 forskellige makkere.

Der kunne berettes endnu meget mere om “Lunden”`s meriter gennem de 50 år han har været medlem i Sundby Kajakklub. Derfor syntes jeg det var ganske berettiget at vor formand hyldede ham for hans indsat med de mange flotte præstationer.
D g k r /john Ludwig

 

Spansk hyldest til dansk kajakmester – Idrætsliv 10/2006

Kajakjubilæum i Spanien: Det traditionsrige kajakløb på Sella-floden i Nordspanien fejrede i år sit 70-års jubilæum. I jubilæumsbogen er der en speciel hyldest til Danmark og den femfoldige vinder Steen Lund Hansen.

Af Mikkel Larsen, freelancejournalist, Spanien

28. september 2006

Kajakløbet på Sella-floden starter meget pludseligt. Roerne stormer over den stenede bred ned mod floden, hvor kajakkerne ligger og venter. Der er pagajer, arme og ben overalt i et farligt virvar, vandet sprøjter, og kajakker skyder ud i den ellers så rolige flod på kryds og tværs. Alle kneb gælder. Det er fundamentalt at være blandt de første i indsnævringen i det første sving. Hvis man ikke er med der, kan alt være tabt, allerede inden den 20 kilometer lange tur ned ad den snoede flod er begyndt.

Den 5. august i år var det 70. gang, at det særprægede flodløb i den nordspanske region Asturien blev skudt i gang i byen Arriondas. Med årene er det vokset til en konkurrence af internationalt format med over 300.000 feststemte tilskuere langs ruten. I år deltog 876 roere fra 18 forskellige lande i 617 både. Der var dog ingen danske roere iblandt denne gang. De har ellers gennem tiderne været med til at sætte et stort præg på det traditionelle løb.

»Skandinaverne og især danskerne har betydet meget for Sella-løbet. I 1960’erne, da løbet begyndte at vokse til det, det er i dag, var de altid med i toppen. Danmark er med seks sejre det land uden for Spanien, der har vundet løbet flest gange, og den danske indsats er ganske enkelt kolossal,« vurderer Raúl Prado González.

En af myterne
Han er forfatter til en bog om løbets 70-årige historie, som udkom i Spanien i sommer. I den er der et særligt afsnit tilegnet én dansk roer, der overstråler alle andre: Steen Lund Hansen. Med sine fem sejre i toerkajak, den mest prestigefyldte disciplin, ligger han nummer to på listen over de største gennem tiderne i det spanske løb.

»Han var et fænomen, en fantastisk roer og en af myterne på Sella-floden. En stor, stor mester,« tilføjer Prado Gónzalez, hvorefter han med beundring i stemmen mindes, at han selv så den stærke dansker i aktion i 1960’erne.

Steen Lund Hansen var kun 17 år gammel, da han i 1961 vandt løbet første gang sammen med makkeren Arne Jørgensen. Han gentog triumfen i 1964, 1965, 1966 og 1970 med tre andre partnere: Jørgen Andersen (2), Niels Erik Crone og Flemming Andersen.

I 1965 var Steen Lund Hansen og Niels Erik Crone med tiden 1.23,10 time kun fem sekunder fra at slå den daværende rekord i løbet. De fleste år havde det danske par flere minutter ned til konkurrenterne. I 1964 blev det dog mere spændende end nødvendigt, da Steen Lund Hansen og Jørgen Andersen kun vandt med sølle to sekunder ned til det svenske par Lindelöf og Heurlin. Den sidste danske triumf kom i 1971, da Svenning Jørgensen og Hans Jørgen Pape løb med guldet.

Steen Lund Hansen er beæret over, at han stadig huskes i Spanien.

»Jeg har selv mange gode minder dernedefra. Det var et dejligt løb og en stor folkefest,« siger den danske mesterroer, der fortsat følger med i konkurrencerne gennem en spansk ven, der bor i København.

’Røvere’ på spil
Med et grin beretter den nu 62-årige pensionerede slagter historien om, hvordan det dog ikke altid var lige let at få sejren i hus, og at det ikke altid kun var elementerne, de var oppe imod.

»Et år var vi to danske hold med, og placeringen ved starten blev afgjort ved lodtrækning. De andre lå som nummer 12-15, mens vi blev placeret nede omkring nummer 100 på den anden side af broen. Men så var der nogle ’røvere’, der troede, at det var vores båd oppe foran, og derfor trak de splinten ud af den, så roret ikke virkede. De må ha’ måbet noget, da vi så bare sejlede forbi og vandt løbet.«

Han fortæller også, at han dengang blev tilbudt at komme ned og arbejde som træner i Spanien. Han takkede dog nej, da han havde sin slagterbutik på Amager at passe. Det fortsatte han med hele vejen igennem karrieren.

»Det var noget andet end i dag, hvor folk er professionelle og træner to-tre gange om dagen. Dengang måtte vi stå op klokken fem og gå på arbejde, og så måtte vi træne om aftenen efter arbejde. Det krævede sgu viljestyrke,« husker Steen Lund Hansen, der gik på pension fra slagterbutikken tidligere i år.

Han har altid stillet op for Sundby Kajakklub, hvor han begyndte som 13-årig, og som han stadig besøger i ny og næ, når pensionisttilværelsen med hus i Sydsverige tillader det. Ud over de fem Sella-sejre i syv løb har han vundet 22 danske mesterskaber i forskellige discipliner og distancer. Han deltog i OL 1968, hvor det blev til en finaleplads i K4. Derudover har han været med ved VM og EM, hvor han ved flere lejligheder var tæt på at komme på podiet.

Bedst i rørte vande
Men Sella-løbet var Steen Lund Hansens løb. Ifølge journalisten Luis Fernández, der i årtier har kommenteret turen ned ad floden for det statslige spanske tv, skyldes det, at Steen Lund Hansen ikke var baneroer, men gjorde sig bedst i rørte vande. Derfor led han lidt under, at der ved de store stævner dengang ikke fandtes nogen maratondisciplin, mener Luis Fernández.

»Men som alle danskerne dengang var han bare uhyggeligt stærk,« siger han. Det er den flerdobbelte kajakverdensmester Thor Nielsen enig i.

»Ingen ’almindelige mennesker’ gør sig noget begreb om, hvor hårdt det løb er, hvis man vil vinde det. Det kræver ud over hård fysisk træning også en stor portion held, dygtighed til at manøvrere rundt om sten og lavvandede steder og megen taktik. Netop disse ting besad Steen til fulde, og det gjorde ham til en af kongerne på Sella. Han er derudover et roligt og iagttagende menneske, der godt kan have temperament, men som ikke lader sig slå ud af fatning, og som i løbet af et splitsekund kan se et andet eller flere mennesker an. Det må man sige, man virkelig har brug for i en ’Sella-start’,« forklarer Thor Nielsen, der inden for kajakverdenen sætter Sella-løbet på højde med både OL og VM.

Thor Nielsen, der er fætter til Steen Lund Hansen, har selv deltaget i det nordspanske løb fem gange med en fjerdeplads i 2003 som bedste resultat. Han roede også med i 1981 i onklens sidste optræden, og selv om Steen Lund Hansen da stort set var holdt op med at træne, sikrede parret sig en 19.-plads i det krævende løb.

Steen Lund Hansens sejrsrække overgås den dag i dag kun af roeren Julio Martínez fra Spanien. Efter et intenst spurtopgør i flodmundingen ved byen Ribadesella sikrede han sig i år sin niende sejr i træk i K2. Martínez og makkeren gennem de seneste fire år, Emilio Marchán, var kommet til at sidde fast i proppen i det første sving, og først halvvejs inde i løbet indhentede de førergruppen. Rutinen blev dog i sidste ende afgørende, selv om parret kun vandt med to sekunder ned til et andet spansk par på andenpladsen. <

 

 

Fakta om Descenso del Sella
Det internationale kajakløb på den nordspanske flod Sella afholdes hvert år den første lørdag i august. Det går fra broen i bjergbyen Arriondas til broen i kystbyen Ribadesella i regionen Asturien.
Den samlede strækning fra bro til bro er på 19.761 meter. Rekorden på distancen er på 1.06,36 time (1988).
Flodløbet blev første gang afholdt i 1929. Konkurrencerne var afbrudt mellem 1936 og 1943 på grund af den Spanske Borgerkrig og dens efterdønninger. 2006-udgaven var derfor den 70. i rækken.

Kilde: Raúl Prado González, ’70 años del Descenso del Sella’, vtp-editorial, Gijón 2006.

Leave a Reply

Sundby Kajakklub, Amager Strandvej 17, 2300 København S

Hjemmeside af Imagix